1. joulukuuta 2016
Ilmastonmuutos kiihtyy, ja tilastoja yritetään kovasti pitää ajan tasalla. Niin kuin tilastojen uudelleenkirjoittaminen vuosittain ei riittäisi, olisimme voineet kirjoittaa vuoden 2016 jo puolivälissä, ja silti sivut olisivat tulleet täyteen!
On selvää, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat valtavia – seuraavassa katsaus muutamiin arveluttaviin ennätyksiin, jotka rikkoutuivat vuonna 2016.
Ei vain jäätelön sulatusta
Kuten jäätelö, myös mannerjäämme on parasta säilyttää jäisinä. Niillä on tärkeä rooli maapallon ilmaston säätelyssä, sillä ne heijastavat auringon säteitä ja pitävät napa-alueet viileinä. Me kaikki tiedämme, että ilmastonmuutos aiheuttaa niiden sulamista, mutta uusien tutkimusten mukaan vauhti kiihtyy nopeasti – vuonna 2016 rikkoutui ennätys toisensa jälkeen, kun Pohjoisen jäämeren jäämäärä hupeni ennätyspieneksi.
Jo yksin Grönlannin mannerjäätikkö menettää vuosittain 269 miljardia tonnia jäätä, mikä on lähes kolminkertainen määrä viime vuosisadan lukemiin verrattuna. Tämä paino vastaa 8,6 kvadriljoonaa (86 ja 14 nollaa) jäätelöpikaria vuodessa! Jos kaikki USA:n asukkaat söisivät yhden rasian jokaista 40 Ben & Jerry’s -makuyhdistelmää joka päivä, niiden syömiseen menisi silti reilusti yli 900 vuotta. Jos ne asetettaisiin jonoon, ne yltäisivät Maasta Aurinkoon ja takaisin lähes 29 000 kertaa!
Helvetti tai vedenpaisumus
Etelänapamantereen jäätikkö muodostaa lähes 90 % maailman jäämäärästä, ja uusimmat simuloinnit kertovat huolestuttavia uutisia, että se saattaa sulaa nopeammin kuin olemme luulleet. Tutkijat pelkäävät nyt, että merien pinnat nousevat yli 180 cm vuosisadan loppuun mennessä, mikä on lähes kaksinkertainen määrä aiempiin ennusteisiin verrattuna. Lienee turha mainitakaan, että tämä olisi katastrofi alavilla mailla ja rannikoilla sijaitseville yhteisöille ympäri maailmaa ja johtaisi monien suurten kaupunkien, kuten New Yorkin, Mumbain ja Shanghain, osittaiseen peittymiseen veden alle.
Polttavan kuumaa
Viime vuosi oli melkoinen maapallon lämpötilojen kannalta. NASAn mukaan yksitoista vuoden 2016 kuukausista oli kuumimpia kyseisten kuukausien historiassa tilastoinnin aloittamisesta lähtien. Heinäkuu oli historian kuumin kuukausi, mutta ennätys oli tuskin ehtinyt rikkoitua, kun elokuu tiputti heinäkuun kärkipaikalta.
Mutta unohdetaanpa yksittäiset sijoitukset hetkeksi, koska ratkaisevaa on perussuuntaus. Vuosi 2014 oli kuumin koskaan tilastoitu vuosi, kunnes tuli vuosi 2015. Ja nyt kun vuosi 2016 siirtyy kärkeen, lahjakkaimpienkin skeptikoiden on vaikea kieltää, että tästä on muodostumassa yleinen suuntaus. Jopa Donald Trump näyttää harkitsevan uudelleen väitettään, että ilmastonmuutos olisi Kiinan keksimää huijausta!
Jään rikkoutuminen ennätysvauhdissa
Huoli kasvaa Etelänapamantereen Larsen C -jäähyllyn valtavasta halkeamasta, joka voi aiheuttaa Yhdysvaltain Delawaren osavaltion kokoisen lohkareen irtoamisen. Jos et tiedä sitä jo ennestään, se tarkoittaa yli 5 000 neliökilometriä. Meidän termeillämme ilmaistuna: jos jäätelörasioitamme asetettaisiin vieri viereen yhteen kerrokseen, lohkareen peittämiseen tarvittaisiin lähes 650 miljardia rasiaa.
Ennätyskuivuus
Ilmastonmuutoksen johdosta planeetan kuivat alueet kuivuvat entisestään, ja tämä ongelma koskettaa harvoja paikkoja pahemmin kuin Afrikan sarvea. Etiopia kärsii tällä hetkellä pahimmasta kuivuudesta 50 vuoteen, minkä vuoksi 18 miljoonaa ihmistä on kiireellisen avun tarpeessa. Mietitäänpä hetki sitä, että 18 miljoonaa on enemmän kuin Lontoon ja New Yorkin väkiluku yhteensä.
Tällä on myös suora yhteys maailmanlaajuiseen pakolaiskriisiin, koska yhä useammat joutuvat pakenemaan kodeistaan saadakseen välttämättömiä tarvikkeita, kuten ruokaa ja vettä.
Ennätyskorkeat lämpötilat
Sen lisäksi, että heinäkuu 2016 oli keskilämpötilaltaan kaikkien aikojen kuumin kuukausi, silloin mitattiin myös korkeimmat maapallolla koskaan luotettavasti mitatut lämpötilat. Kuwaitin Mitribah kärvisteli polttavan kuumassa 54 °C:n (129,2 °F:n) lämpötilassa 21. heinäkuuta, ja Irakin Basra seurasi sen jalanjäljissä päivää myöhemmin tukahduttavalla 53,9 °C:n (129 F:n) lämpötilalla. Intian Rajasthanin osavaltiossa taas saavutettiin toukokuussa uusi kansallinen ennätyslukema 51 °C (123,8°F).
Poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja ei kuitenkaan mitattu ainoastaan perinteisillä kuumilla alueilla - ne kaikki ovat osa ilmastonmuutoksesta johtuvaa laajaa lämpötilojen kohoamista. Esimerkiksi 13. syyskuuta 2016, jolloin mitattiin 34,4 °C (93,9 °F), oli kuumin syyskuun päivä Yhdistyneessä kuningaskunnassa yli 100 vuoteen, kun taas huimat lämpötilalukemat kiusasivat suurta osaa Yhdysvalloista heinäkuussa koetun helleaallon aikana.
Pysytellään viileinä!
Käy yhä selvemmäksi, että olemme hallitsemattoman ilmastonmuutoksen partaalla, ja se on määränpää, josta paluuta ole ei! Jos haluamme torjua uhkaavan katastrofin, meidän on luovuttava fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja siirryttävä kokonaan uusiutuvaan energiaan. Allekirjoita vetoomus tänään näyttääksemme johtajillemme, että pyrimme tosissamme hillitsemään hiilipäästöjämme ja säilyttämään planeettamme aivan kuin jäätelömmekin – viileänä!