Toivoa pelon keskelle: Tukea tarjoavia ratkaisuja pakolaiskriisiin

9. joulukuuta 2016

4457-welcoming_refugees-779x400.png

“Jokaisen pakolaisen tarina on erilainen ja tuska yksilöllinen, mutta heille kaikille yhteinen piirre on poikkeuksellinen rohkeus: rohkeus, jota he tarvitsevat niin hengissä selviämiseen kuin särkyneen elämän sinnikkääseen jatkamiseen ja jälleenrakentamiseen.”

– António Guterres, YK:n pääsihteeri.

 

Uskomme, että jokaisella ihmisellä maailmassa on yhtäläinen oikeus elämään, rakkauteen ja – tietysti! – jäätelöön. Valitettavasti pakkosiirtolaisuus on yleistynyt ennätyslukemiin sotien ja ilmastonmuutoksen aiheuttaessa ongelmia yhä useammille yhteisöille ympäri maailmaa. Nyt näyttää enemmän kuin koskaan siltä, että yksilön oikeudet ovat hyvin kaukana yhtäläisistä eri puolilla planeettaa.

Ben & Jerry’s tukee maailmanlaajuisia pyrkimyksiä niiden henkilöiden uudelleenasuttamiseen, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan väkivallan ja vainojen takia.

 

Maailmanlaajuinen pakolaiskriisi: Tietoja ja lukuja

Kun presidentti Obama sanoi pakolaiskriisiä “yhdeksi ajanjaksomme tulikokeista”, hän ei liioitellut. UNHCR:n (Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutetun viraston) tuoreiden tilastojen mukaan noin 65,3 miljoonaa ihmistä ympäri maailman on tällä hetkellä joutunut lähtemään kotiseudultaan konfliktien ja vainojen vuoksi – se merkitsee lähes yhtä sadasta maapallon asukkaasta!

Nämä luvut ovat jo sinänsä ällistyttäviä, mutta kun otetaan huomioon, että jokaisen yksittäisen numeron taakse kätkeytyy tarina – oikea ihminen, jolla on toiveita, unelmia ja tavoitteita kuten meillä jokaisella – voi inhimillisen kärsimyksen suuruuden tajuta selvästi.

 

Syyrian tilanne

On surullista, että reilusti yli puolet kaikista pakolaisista tulee vain kolmesta maasta: Somaliasta, Afganistaniasta ja Syyriasta, josta heitä on lähtenyt hätkähdyttävät 4,9 miljoonaa. Heidän ahdinkonsa kiteytyi koskettavasti Eida Karmin sydäntäsärkevä tarinaan, joka nousi otsikoihin lokakuussa. Perheystävä kantoi 115-vuotiasta syyrialaispakolaista selässään satojen kilometrien matkan Turkkiin ennen vaarallista merimatkaa Kreikkaan. Hänen ainoa toiveensa oli päästä Saksaan perheensä luokse, jota hän ei ole nähnyt viiteen vuoteen. Tuhansien muiden tavoin hän nukkuu nyt epämukavasti Morian pakolaisleirillä Lesbosissa haaveillen edelleen pääsystä perheensä luo.

 

Laimea vastaanotto

Mikä on surullisinta? Eidalla on ollut onnea – kuten aivan liian hyvin tiedämme, monet eivät selviä hengissä. Niille, jotka selviävät, edessä oleva vastaanotto on usein kaukana lämpimästä. Maateitse saapuvien vastassa on usein suljettuja aitoja ja rajoja. Valtava määrä ihmisiä, kuten myös Eida, ohjataan vaarallisen täysille leireille, joissa elinolosuhteet ovat todella hirveät. Pelkkä ihmisvirta kuormittaa jatkuvasti resursseja ja kiristää suhteita, mikä lisää huolestuttavasti vihapuhetta yhteiskunnassa sekä pelkoa Euroopassa ja kaikkialla maailmassa. Tätä pahentaa vielä julkisuuden henkilöiden ja valtamedioiden tietämätön kauhun lietsonta, vaikka heidän – totta puhuen – pitäisi perehtyä asioihin paremmin.

Lue lisää ja liity tästä mukaan taisteluun ihmisoikeuksien puolesta!

 

Tee jäätelöä, älä sodi!

Ben & Jerry’sillä ajatellaan muutakin kuin jäätelöä. Tärkeämpää meille on oikeudenmukainen ja osallistava yhteiskunta, jossa myötätuntoa ja suvaitsevaisuutta riittää kaikille. Viha ja pelko jakavat meitä (jo nyt), ja globalisoituvassa maailmassa meillä ei yksinkertaisesti ole varaa rakentaa ympärillemme muureja ja hylätä niitä, jotka ovat suurimmassa hädässä.  Meidän kaikkien on puolustettava tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta ja toivotettava maailmanlaajuinen yhteisömme tervetulleeksi osoittamalla solidaarisuutta ihmisille, jotka ovat hädänalaisia kriisien ja konfliktien vuoksi.

 

Tie uudelleensijoittamiseen

Suuri enemmistö pakolaisista pakenee lähellä oleviin maihin. Tämä tarkoittaa, että suurin osa taakasta on muun muassa Turkin, Pakistanin ja Libanonin harteilla. Nämä maat eivät kuitenkaan voi ratkaista ongelmaa yksin.

Meidän muiden on aika astua apuun! Euroopalla, Yhdysvalloilla ja muilla kehittyneillä mailla on velvollisuus sekä tehdä töitä kriiseihin johtaneen väkivallan lopettamiseksi että vastaanotettavien pakolaisten määrän kasvattamiseksi.

 

Lue lisää ja liity tästä mukaan taisteluun ihmisoikeuksien puolesta!

 

Mitä me siis teemme?

Onneksi toivoa on! Eräät järjestöt, hallitukset ja yksityishenkilöt ovat jo käärineet hihansa ja pistäneet toimeksi.

- Angela Merkel on pitänyt tiukasti kiinni Saksan avoimien ovien politiikasta.

Kanada näyttää edelleen hyvää esimerkkiä edistyksellisellä uudelleensijoittamispolitiikallaan.

- Yhdysvallat ilmoitti äskettäin haluavansa kasvattaa vastaanottamiensa pakolaisten määrää 110 000:een ensi vuodeksi.

- Syyskuussa järjestetyssä YK:n johtajien huippukokouksessa sovittiin valtavista lisäyksistä  maailmanlaajuiseen humanitaariseen rahoitukseen.

-  IRC (International Rescue Committee) -järjestö työskentelee väsymättä käytännön ratkaisujen parissa, joihin sisältyy turvapaikkahakemusten käsittelyn parantaminen Kreikassa sekä muuttojen ja perheiden yhdistämiseen perustuvien muihin EU-maihin siirtämisten nopeuttaminen.

 

Rakentakaa suhteita, älkää aitoja!

Humanitaarisen ratkaisun löytäminen tähän ongelmaan on selkeästi yksi tämän hetken tärkeimpiä asioita. Ovien sulkeminen ihmisiltä, jotka pakenevat väkivaltaa ja vainoja, ei ole ainoastaan moraalisesti väärin, vaan se koituu ääripropagandistienhyödyksi ja ruokkii fundamentalistisia liekkejä, joita tietyt poliitikot niin kovasti pelkäävät. 

Maailman on puututtava näihin ongelmiin yhdessä, jos haluamme löytää toteuttamiskelpoisen pitkän aikavälin ratkaisun. Empatia ja myötätunto voivat voittaa vihan ja pelon, mutta jotta niin kävisi, meidän jokaisen on hoidettava oma osuutemme. Meidän on näytettävä maailman johtajille, että olemme maailman miljoonien pakolaisten puolella. Allekirjoita vetoomus ja tuo äänesi kuuluviin tänään!

 

Lue lisää ja liity tästä mukaan taisteluun ihmisoikeuksien puolesta!